Gastronomie

Objevování korsické gastronomie, to je cesta, na níž se spojují autentičnost a tradice. Recepty a know-how jsou předávány z generace na generaci.

Tradiční korsické produkty
Na úbočích korsických hor vytvářejí olivové háje, kaštanové lesy, vinice a macchie jedinečnou krajinu. Vzniká zde olivový olej, med z bylin rostoucích v macchii a také kaštanová mouka, z níž se připravují nejrůznější jídla, jako jsou například nicci (palačinky), lívance nebo pulenda (polenta z kaštanové mouky), která je vynikající jako příloha k dušenému kůzlečímu masu v omáčce (cabri en sauce).

cabri en sauce

Ryby a ústřice
V restauracích na pobřeží ochutnejte aziminu, což je varianta korsické bujabézy z pobřežních ryb. Navštívíte Costa Serena v Horní Korsice? Pak se jděte podívat k ústřicové farmě v nádrži Diana, kde můžete ochutnat korsické ústřice přímo ze sádek. Využijte cestu na sever ostrova a vydejte se Vinnou stezkou poblíž Patrimonia.

korsická azimina je obdobou francouzské bouillabaisy


Korsické klobásky
Klobásky, které se vyrábějí ve vnitrozemí ostrova, jsou nedílnou součástí korsického gastronomického dědictví. Tradiční výroba používá maso z prasat korsické rasy, porcu nustrale, která jsou chována částečně ve volné přírodě a živí se kaštany, žaludy a kořeny keřů v macchii. Figatellu Di Corsica (vepřové klobásky), coppa (sušený vepřový hřbet), lonzu (solená a pepřená vepřová panenka), prisuttu (celá šunka, solená a pepřená, podává se s fíky) a saucisson sec (sušené klobásky).

tradiční korsické klobásky


Korsické sýrové speciality
Nejslavnějším korsickým sýrem je nepochybně brocciu, čerstvý ovčí nebo kozí sýr z mléka nebo ze syrovátky. V roce 1998 byl oceněn značkou AOC a je součástí mnoha emblematických jídel Ostrova krásy: omeleta s brocciu, koblížky z brocciu, cannelloni s brocciu… Mezi Ile-Rousse a Calvi si sedněte na terasu d’A Moresca v Pigne a při obdivování výjimečného západu slunce můžete vychutnávat migliacciole, palačinky s čerstvým sýrem (kozím nebo ovčím).

brocciu


Korsické sladkosti
Oblíbeným dezertem korsických gurmánů je nepochybně fiadone, koláč, jehož základem je brocciu a citron. Ochutnejte také canistrellis, sladké sušenky ochucené citronem, anýzem, kaštany a vínem… Co se týče kaštanové mouky, ta se používá na pečení koláčů, perníku a dalších sladkostí. A nakonec si dejte korsickou klementinku.

fiadone


Tradiční korsické nápoje
Na aperitiv ochutnejte Cap Corse, jehož základem je víno, macerované pomeranče a quinquina (z chininovníku), nebo Pietra, proslulé korsické pivo s příchutí kaštanů. Co se týče vín, jsou jako celý ostrov: eklektická. Vyberte si bílé Vermentino blanc z Balagne (AOC Corse Calvi) k salátu z chobotnice, Sciaccarello Rosé (AOC Ajaccio) k talíři s klobáskami nebo muškát z Cap Corse (přírodní sladké víno) jako doplněk k fiadone.

nápoj Cap Corse se pije jako aperitiv

Žádné komentáře:

Okomentovat