Tradiční korsické produkty
Na úbočích korsických hor vytvářejí olivové háje, kaštanové lesy, vinice a macchie jedinečnou krajinu. Vzniká zde olivový olej, med z bylin rostoucích v macchii a také kaštanová mouka, z níž se připravují nejrůznější jídla, jako jsou například nicci (palačinky), lívance nebo pulenda (polenta z kaštanové mouky), která je vynikající jako příloha k dušenému kůzlečímu masu v omáčce (cabri en sauce).
![]() |
cabri en sauce |
Ryby a ústřice
V restauracích na pobřeží ochutnejte aziminu, což je varianta korsické bujabézy z pobřežních ryb. Navštívíte Costa Serena v Horní Korsice? Pak se jděte podívat k ústřicové farmě v nádrži Diana, kde můžete ochutnat korsické ústřice přímo ze sádek. Využijte cestu na sever ostrova a vydejte se Vinnou stezkou poblíž Patrimonia.
![]() |
korsická azimina je obdobou francouzské bouillabaisy |
Korsické klobásky
Klobásky, které se vyrábějí ve vnitrozemí ostrova, jsou nedílnou součástí korsického gastronomického dědictví. Tradiční výroba používá maso z prasat korsické rasy, porcu nustrale, která jsou chována částečně ve volné přírodě a živí se kaštany, žaludy a kořeny keřů v macchii. Figatellu Di Corsica (vepřové klobásky), coppa (sušený vepřový hřbet), lonzu (solená a pepřená vepřová panenka), prisuttu (celá šunka, solená a pepřená, podává se s fíky) a saucisson sec (sušené klobásky).
![]() |
tradiční korsické klobásky |
Korsické sýrové speciality
Nejslavnějším korsickým sýrem je nepochybně brocciu, čerstvý ovčí nebo kozí sýr z mléka nebo ze syrovátky. V roce 1998 byl oceněn značkou AOC a je součástí mnoha emblematických jídel Ostrova krásy: omeleta s brocciu, koblížky z brocciu, cannelloni s brocciu… Mezi Ile-Rousse a Calvi si sedněte na terasu d’A Moresca v Pigne a při obdivování výjimečného západu slunce můžete vychutnávat migliacciole, palačinky s čerstvým sýrem (kozím nebo ovčím).
![]() |
brocciu |
Korsické sladkosti
Oblíbeným dezertem korsických gurmánů je nepochybně fiadone, koláč, jehož základem je brocciu a citron. Ochutnejte také canistrellis, sladké sušenky ochucené citronem, anýzem, kaštany a vínem… Co se týče kaštanové mouky, ta se používá na pečení koláčů, perníku a dalších sladkostí. A nakonec si dejte korsickou klementinku.
![]() |
fiadone |
Tradiční korsické nápoje
Na aperitiv ochutnejte Cap Corse, jehož základem je víno, macerované pomeranče a quinquina (z chininovníku), nebo Pietra, proslulé korsické pivo s příchutí kaštanů. Co se týče vín, jsou jako celý ostrov: eklektická. Vyberte si bílé Vermentino blanc z Balagne (AOC Corse Calvi) k salátu z chobotnice, Sciaccarello Rosé (AOC Ajaccio) k talíři s klobáskami nebo muškát z Cap Corse (přírodní sladké víno) jako doplněk k fiadone.
![]() |
nápoj Cap Corse se pije jako aperitiv |
Žádné komentáře:
Okomentovat